Rólunk

Férfi Kosárlabda Sport Egyesület Szekszárd (FKSE Szekszárd)

Szakosztályok:

  • Kosárlabda szakosztály
  • Tömegsport szakosztály

Az egyesület 1989-ben alakult Vendéglátó SE néven lelkes szekszárdi fiatalokból. A csapat az NB II-ben indult, figyelemmel arra, hogy megyei bajnokság nem volt, az NB III. pedig megszűnt.
1993-ban nevet változtatott és a a Szekszárdi Jokers nevet vette fel.
1996-ban újabb névváltoztatás folytán Auto-Techno Szekszárd nevet kapta.
1997-ben a felnőtt csapat bejutott az NBI-B osztályba, de sajnos egy szezon után visszakerült az NB II-be.

Az 1998-99-es idényben a főszponzor megvonta támogatását és az Egyesület ekkor vette fel  az FKSE Szekszárd (Férfi Kosárlabda Sportegyesület Szekszárd) nevet. Ekkor a korábbi edző Mészáros András helyett Murvai Árpád lett a vezető edző. Az eredeti vendéglátós csapatból ketten maradtak, akik rutinjukkal továbbra is hasznos tagjai voltak a főként fiatalokból álló, még rutintalan, de lelkes gárdának. 2000-ben a Marley Gemencplast Rt. vállalta a csapat névadó szponzorának szerepét.

A 2000-2001-es évben nagyszerű játékkal sikerült megnyerni a Dél-Dunántúli régió bajnokságát, majd a rájátszásban és az országos döntőn is győzedelmeskedett a csapat, így ismét feljutott az NBI-B csoportjába. Sajnos a nem megfelelő anyagi háttér miatt a magasabb osztályban nem tudtunk elindulni, ezért a csapat ismét a régiós bajnokságban szerepelt. Ekkor többen eltávoztak a csapatból, amely kihatással volt az eredményekre is.

A 2002-2003-as évben új lelkes, fiatal csapattal kezdtük a szezont, melynek eredménye az lett, hogy 2005-ben a mérkőzések 75 %-át megnyertük.

A 2005-2006-os bajnokság végén Murvai Árpád vezető edző lemondott és több idősebb játékos is visszavonult. Az utánpótlás munkáját Kovács Gyula irányította, de nehéz volt a versenyeztetés városi és megyei utánpótlás bajnokság hiányában.

A 2006-2007-es évadban a 4. helyen végzett a csapat Martincsek Tibor edző vezetésével. Ő azonban magánéleti okok miatt nem vállalta tovább az edzői posztot, ezért 2007-ben Bulatova Annát bíztuk meg az edzések vezetésével, aki korábban a szekszárdi női kosárlabda csapat kiváló irányító játékosa volt. Ő 2011-ig volt a csapat edzője, mely időszak alatt az NB II középmezőnyében tartoztunk.

A 2011-es évben ismét Murvai Árpád vette át az NB II-s csapat vezető edzői tisztségét és irányította az Egyesület teljes szakmai munkáját. Az utánpótlás problémák miatt az NB II-es csapatba Mohácsról, Bátaszékről, Paksról és Bonyhádról kellett játékosokat igazolni a megfelelő szereplés érdekében. Megindult a tervszerű utánpótlás nevelés. Ez azért volt fontos, hogy az utánpótlásban szereplők jövőképet lássanak maguk előtt és igyekezzenek olyan edzésmunkát végezni, amely alapján minél hamarabb a felnőtt csapat közelébe kerülhetnek.

2013-tól kezdődően az Egyesület névadó szponzora lett az Alisca Terra Kft. és ezen időponttól kezdődően az NB II-s csapat ALISCA TERRA FKSE Szekszárd néven vesz részt az országos bajnokságban. Az NB II centrikus kosárlabdázást felváltotta egy utánpótlás centrikus képzés, aminek a felnőtt csapatra is érezhető pozitív hatását legkorábban 2-3 év múlva érzékelhetjük.

A 2012-2013 évadban serdülő és NB II-s csapatot versenyeztettünk, majd 2013-2014-s évben már kadett csapatunk is volt.

A 2014-2015-ös idényben már két serdülő korosztályú csapatot versenyeztettünk országos, ill. a regionális szinten. Az Egyesületünk támogatásával ekkor kenguru és gyermek korosztályban is indult csapatunk Farkas József és Nyerki Balázs edzők irányításával.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-5.png

A 2014-2015-ös idényben a serdülő csapatunk feljutott az országos főtáblára ahol a 20. helyen végzett, ami az egyesület történetében az eddigi legjobb utánpótlás eredmény.A következetes utánpótlás nevelés révén már 6 csapatunk versenyzett különböző bajnokságokban és biztosítottnak látszott a további fejlődés is, mivel az edzői gárdát sikerült megtartanunk és stabilizálnunk.

A 2015-16-os évben – ez ideig utoljára – nagy nehézségek árán még elindultunk az NB II Nyugati csoportjának küzdelmeiben, de felnőtt korú játékosok hiányában nem tudtunk érdemben beleszólni a bajnokság küzdelmeibe és a sorozatos kudarcok megtépázták fiataljaink harci kedvét is. Kadett és Serdülő csapatunk az Országos bajnokság regionális küzdelmeiben szerepelt

A 2016-2017-es évben felnőtt korú játékosok hiányában az egyesületünk az NB II-s bajnokságban nem indult. Ugyanakkor a Kadettből kiöregedett és a Felnőtt kort el nem érő játékosok szerepeltetése érdekében egy alacsonyabb szintű (Baranya megyei Felnőtt) bajnokságba neveztünk be, Kadett korú játékosokkal is kiegészítve, a csapatot. Az oda visszavágós rendszerben lebonyolított bajnokság gazdaságilag és sportszakmailag is előnyösebb volt a sokkal kedvezőbb költségekkel és utazási távolságokkal, mint az NB II-ben történő indulás. Kadett és Serdülő csapatunk a kedvezőbb nevezési feltételekkel rendelkező, de igen színvonalas Pest megyei bajnokságokban szerepelt az év során. Gyermek korosztályú csapatunk az országos a kenguru korosztályú csapataink pedig a Tolna megyei bajnokságokban szerepeltek.

A 2017-2018 –as évben tovább bővítettük az utánpótlás csapataink számát és ekkorra már a JÚNIOR korosztályú csapatunkat is beneveztük a Pest megyei bajnokságba. Kadett csapatunk az Országos bajnokságban, Serdülő csapatunk pedig ismét a Pest megyei bajnokságban szerepelt, míg a fiatalabb korosztályok az előző évivel azonosan indultak.

A 2018-19 –es bajnoki évben a változást csak az jelentette,hogy a JUNIOR csapat az Országos, míg a Kadett csapat a Pest megyei bajnokságba nevezett ahol ismét szerepelt a serdülő csapatunk. A Junior csapat veretlenül nyerte a regionális bajnokság első szakaszát. Alacsonyabb korosztályú csapataink is fejlődést mutattak mind tudásban, mind létszámban.

Az önkormányzattól, a szponzoroktól és a TAO – ból kapott támogatások révén az egyesület anyagi működési feltételei adottak. Legfőbb célkitűzésünk a stabil széles körű utánpótlás bázis kialakítása és általa egy eredményes NB II-s csapat alapjainak biztosítása. Ha ezek a tervek megvalósulnak, akkor lehetőséget látunk egy majdani felnőtt csapattal bejutni az NB I/B-be az utánpótlással pedig eljutni Paks és Dombóvár szintjére.

A tömegsport szakosztályban az idősebb szekszárdi és Szekszárd környéki, volt kosarasok játszanak, akik megindulásától résztvevői voltak a Szekszárd Városi Kosárlabda bajnokságnak. Ők képviselik immár cca. 25-30 éve városunkat egy 4 csapatos ÖREGFIÚK torna rendszerben, ahol évente kétszer megmérkőznek Dombóvár, Komló, Pécs (Szigetvár) azonos korú játékosaival. A kétévente sorra kerülő szekszárdi torna neve: Puttonyos Kupa Dr. Bánkuti József emléktorna. Időpontja a páratlan évek májusa.

Az egyesület főbb adatai:

Egyesületünk címe: 7100, Szekszárd, Keselyűsi út 3.
Egyesület elnöke: Dr. Fenyőházi Elemér
Szakosztályvezető (Kosárlabda): Sólyomvári Nándor
Szakosztályvezető (Tömegsport): Katona Ferenc Vezetőedző: Murvai Árpád
Technikai vezető: Nyerki Balázs

Edzések helyei:

Szekszárd, Városi Sportcsarnok, PTE-IGYK Gyakorló Iskola, PTE-IGYK Főiskola, Dienes Valéria Ált. Iskola, Szt. József Iskolaközpont, Babits Mihály Általános Iskola, EÜ Szakközép Iskola

Edzőink:

2019-20 Bajnoki év:
Murvai Árpád U 10-18, Vezetőedző
Bíró Miklós U 11-12
Farkas József  U 10-16
Hegyi Bernadett U 10-18
Nyerki Balázs U 11-16